Iaido – főoldal

Az Iaido az az életút, ami megtanít alkalmazkodni a különböző konfliktus helyzetekben, és segít önmagunk lelki, fizikai fejlesztésében. Régen “saya no uchi”-nak hívták, ami átvitt értelemben legyőzhetetlent jelent.

Iai különféle váratlan helyzetekben való találkozás az ellenféllel.

Do szellemi út a japán filozófiában. Test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján.

Az általunk tanult iskola

Miért a tosai Muso Jikiden Eishin Ryu?

Ha internet böngészőnkben az Iaido vagy Iaijutsu kulcsszóra keresünk, rengeteg információt találunk. Számtalan szövetség, egyesület és stílus létezik. Egy avatatlan személy bizonyára bajban van, nehezen tudja eldönteni, hogy vajon melyik jó, melyik hiteles?
Mindegyik az lehet, ha rendelkezik Japánból származó eredetvonallal. Hogy mennyire jó? Ez a kereső egyéntől függ! Van, akinek a lakóhelyéhez legközelebbi stílus felel meg a legjobban, van, akinek az adott stílust vezető személy hírneve, ismertsége a legfontosabb. De a látható technikák precizitása, dinamikussága, és persze logikája is elegendő indok lehet a választásra, nem is szólva a katana látványának ösztönző erejéről. Mi a tosai (mai Kochi prefektúra) Muso Jikiden Eishin Ryu iskola Iwata Norikazu mester által tanított vonalát követjük. Ezenkívül még sok más eishin ryu ágazat létezik Japánban, attól függően, hogy melyik tanár adta tovább a kochi technikákat a 20. században. Iwata sensei ezért is hívja a saját eishin ryu vonalát tosainak, mivel az iskolát megreformáló Oe sensei óta ez az a hely, ahonnan az egész ered, és persze ő maga is kochii születésű.

Néhány pontban összefoglalva: mit képvisel számunkra ez az ág?
– Töretlen Iai vonal Oe Masamichitől kiindulva.
– Mélyen kidolgozott iskola. Logikája teljesen ésszerű és a legapróbb részletekre is kiterjed, a test- és kardhasználattól kezdve a gondolkodásmódig.
– Tárgyilagos, komplex és bölcs. Abból indul ki, hogy egyik emberi lény sem tud tökéletessé válni az Iaiban. Ezért olyan kritériumokat tartalmaz, amelyek önmagában megálló objektív ismeretrendszert alkotnak, vagyis egyetemes és mindenki számára érthető.
– Iwata hanshi nem csak kiváló hírű Iaidoka, de eishin ryu kutató is, aki a mai napig gyűjti Oe sensei titkait!
– Iwata hanshi példaértékű ember, nem csak határtalan jó szándéka és személyisége miatt, hanem mert 94 éves korában is képes olyan egyhetes edzőtábort vezetni, ahonnan életenergiával feltöltődve távoznak a résztvevők.

Mihalik Hunor, Iwata sensei tanítványa

Forrás: A Magyar Muso Jikiden Eishin Ryu Egyesület honlapja