Kérdések – válaszok

Hogyan történik az Iaido gyakorlása?

Minden Iaido gyakorlás reishikivel, reihoval (üdvözlési ceremónia) kezdődik, és azzal fejeződik be. A reishiknek több része van, a helynek, a tanárnak, valamint a kardnak külön üdvözlési formái vannak, illetve mokusó-val is párosul, ami a Zen Budhizmus gyakorlásból (Zazen) átvett, csendben történő ülést jelent. Minden reshikinek szigorú mozgásrendszere van.

Az Iaido gyakorlási módszere legnagyobb részt formagyakorlatokból (katákból) áll, amelyet soha véget nem érő számban ismétel a gyakorló! Ez elképzelt helyzetekben, elképzelt ellenfelekkel történik. Iskolától függően 40-50 ilyen helyzetet is be kell tanulnia az Iaidot gyakorlónak. Ugyanakkor vannak iskolák, ahol páros gyakorlatok is részét képezik a tanításnak -bokutóval, bokkennel (fakarddal) kumitachi.

Veszélyes-e gyakorolni az Iaidót?

Kezdőkre nézve semmi veszélyes nincs benne, hiszen fakarddal gyakorolnak. Azonban ha valaki eljut odáig, hogy igazi vagy gyakorló kardot (katana vagy Iai-to) használ, és figyelme nem megfelelő, könnyen megvághatja, vagy szúrhatja magát, nem veszélytelen a gyakorlása.

Hány évesen lehet elkezdeni?

Igazán nincs meghatározva mikor lehet elkezdeni Iaidozni. A régi Japánban az Edo kor előtt, már fiatalon 8- 9 évesen elkezdték tanulni a kard tanulmányozását, azonban a mai modern időkben ez már megváltozott, és inkább a 18 és 70 év közötti, felnőtt élettapasztalattal rendelkezőknek javasolt. Ez elsősorban a gyakorlatok komoly megértésében, mélységében rejlik, illetve egy fegyver használatát kell megtanulni, ami nem gyerekeknek és tizenéveseknek való.

Mit kell tennem, ha Iaidozni szeretnék?

El kell jönnöd valamelyik edzésünkre. A részleteket ott megtudhatod. Melegítő, póló tökéletesen megfelel, tornacipő nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz fakardot, amíg be nem szerzed a sajátodat.

Létezik több fajta Iaido is?

Nem, Iaido csak egyfajta van, ami többek között a különböző Iaido iskolák (ryuha) gyűjtőnevét is jelenti! Magyarán, nem lehet úgy hiteles Iaidot tanulni, hogy nem tudja a gyakorló melyik iskolát képviseli azon belül!

Nálatok milyen Iaido iskolát lehet tanulni?

A Magamura Egysület keretein belül Muso Jikiden Eishin Ryu iskola szerint tanulunk.

Azonban minden tagunknak, aki versenyezni, vagy vizsgázni szeretne, el kell sajátítania az Össz Japán Kendo Szövetség által létrehozott Zen Ken Iaido formagyakorlatokat is, amely 12 katából áll. Ezek több iskolának a katáiból vannak összeválogatva, és egy egységes rendszerbe formálva.

Milyen drága egy kard, és hogyan lehet beszerezni?

Ez attól függ milyen kardot akarsz megvásárolni. Iaidohoz, az első pár évben gyakorló kardot, vagy más néven iaito-t javasolt használni, amelynek nincs éle, így vágásra sem alkalmas, de biztonságos dolgozni vele. Egy ilyet már 75.000 Ft-ért be lehet szerezni szakboltokból.

Ma élő japán kovács által készített katanát, vagy „Shinken”-t, nem lehet kihozni Japánból, mivel ezek a híres kardkészítők nemzeti kincsnek számítanak hazájukban, és a külföldiek csak hosszú, engedélyezési és bejegyzési procedúrán keresztül vihetik ki azt az országból az elkészített „műkincset”. Ezeknek a kardoknak ár szempontjából nincsen felső határa, egy szerényebb kivitelűt már 600-700.000 Ft-ért meg lehet venni…

A világban persze sok helyen készítenek japán kard utánzatokat, azonban itt ezeket nem kívánjuk minősíteni!

Mire tanít a Iaido? Mi a lényege?

A japán kard használatára, és működési elvére. Ugyanakkor helyes tartásra -mind testi, mind szellemi tekintetben, pontosságra, precizitásra, rendkívüli türelemre, tiszteltre mások, magunk és az élet iránt. A belső megérzéseink csiszolására, és az ezekben történő bizalomra.

Az Iaidot a szamurájok gyakorolták?

Igen, ez volt az egyik módszere a kard használatának és a megfelelő harci lelkület elsajátítására az Edo korban és az előtt a XV. Századtól -1867-ig. Ezen időszak után, megszűnt a szamuráj rend Japánban.

Milyen szintek vannak az Iaidoban?

Az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben „csökkentette le” az elérhető fokozatok számát 10 danról 8. danra. Minden fokozatnak megvannak az elvárásai, illetve kivárási idejük. A kivárási idő, az előző sikeresen letett fokozat számának éveit jelenti, tehát a 2. dantól számított kivárási idő 3. danra 2 év. 8. danra 28 év az „aktív kivárási idő” abban az esetben ha minden vizsgája sikeres a gyakorlónak! Vannak esetek, amikor valaki 20-szor, 30-szor próbálja meg a 7. vagy 8. dant mire sikerül azt letenni. Ez persze azt mutatja, hogy ezzel a „csökkentéssel” a vizsgák szigorúbakká váltak! A danok előtt vannak úgynevezett „kyu” tanuló fokozatok is.

Miért nincsen övszín az Iaidoban?

Az Iaido gondolkodásmódja, mint a Kendoban is, nagyon egyszerű: azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet.

Nők is gyakorolhatják az Iaidot?

Igen, és nagyon tehetségeseknek bizonyulnak, mivel nem a fizikai erő számít az Iaidoban!

Ha balkezes vagyok akkor is Iaidozhatok?

Természetesen igen, de a kard tartása és viselete kötött, és a kardfogatás jobb kezes emberhez lett kialakítva, a kardkészítési módszer is a jobb kezes embereknek készült. Ennek voltak praktikus okai, mint pl. a közlekedésben, hiszen ha egymás mellett elment két szamuráj, és összeütik a kardtokjukat (saya) az nagy illetlenségnek, modortalanságnak számított, és legtöbb esetben párbajjal végződött.

Leave a Reply