Iwata Norikazu Sensei

Iwata Norikazu sensei
2011. január 1-én elhunyt.

Tanításait, elkötelezettségét soha nem feledjük.

Iwata sensei- interjú

Az interjút Pasi Hellstén & Neil Kemp készítette 2001 novemberében és 2002 májusában az Eikoku Roshu Kai szeminárium alkalmával Ozu-ban. 2002 augusztusában Iwata sensei angliai látogatása során nyerte el végső formáját.

Tovább az interjúhoz

Iwata mester rövid életrajza

Iwata Norikazu mester 1913-ban született Kócsiban, a Muso Jikiden Eisin Ryu legmagasabb szintű bizonyítványának (Menkjo Kaiden) birtokosa. Iwata mester 11 éves korában ismerkedett meg a budóval, kendót tanult. Iaidóval 27 éves korában kezdett el intenzíven foglalkozni, az iskola 19. nagymesterének, Fukui Harumasza mesternek az irányítása alatt.

További tanárai voltak: Mori Sigeki mester, Szuzue Josisige mester, Takaoka Den mester és Jamamoto Takudzsi mester. Húsz évig gyakorolt Jamamoto mester irányításával, aki hét évig tanult Oe Maszamicsi mestertől nap-mint-nap. Ivata nagymester egy időben Morehei Uesiba mester Aikido edzésein is részt vett.
Iwata mester a japán Rosukai nagymestere, a ma élő tanítók közül ő ismeri a legjobban Oe Maszamicsi mester gondolkodását a formagyakorlatok végrehajtásáról. Utólérhetetlen egyéni stílusával mestereinek, és azok mesterének tanítását adja tovább. Két könyvet írt az iaidóról, és havonta ír a Kendo Nippon magazinba. Tanítása és írásai révén tanárainak és a Muszo Dzsikiden Ejsin Rjú alapítójának, Oe Maszamicsi (Rosu) mesternek a tanításába enged számunkra bepillantást.
Tanára, Jamamoto Takudzsi mondta el, hogy Oe Maszamicsi mester először az Eisin Ryu Simomura Ha iskoláját tanulmányozta, és ő lett az iskola 15. nagymestere. Később elhagyta ezt az iskolát, csatlakozott a Tanimura Ha irányzathoz, és ő lett a 17. nagymestere. Senki nem tudja, hogy miért váltott iskolát, de Iwata mesternek van erről egy elmélete. Oe Maszamicsi mester kendó tanár volt, ezért számára a természetes testtartás az ellenféllel egyenesen szembenéző tartás. Ennek alapján választotta a számára természetesebb iai testtartással jellemezhető Tanimura Ha iskolát.

Különbségek a Tanimura Ha és a Simomura Ha között
1. A Simomura Ha formagyakorlataiban többször használják a kezet és az ujjakat, mint a Tanimura Ha irányzatban.
2. A testet jóval nagyobb mértékben fordítják el a Simomura Ha gyakorlataiban, mint a Dzsikiden iskolában.
3. A test elfordítása, a noto időzítése és a lábmunka sokkal nagyobb pontosságot követel a Simomura Ha iskolában, mint a Dzsikidenben, ezért az előbbi jóval nehezebb. Oe Maszamicsi mester szemtől-szembe módszere ezért lett népszerűbb azok körében, akik korábban kendót tanultak. A kendó alapállása, a ‘csudan no kamae’ is hasonló. Ivata mester szerint ez lehetett Oe Maszamicsi mester alapmódszere. Technikái pedig azért olyan élethűek, mert valóságos ütközetben is harcolt, a Tokugava korszak végén, a Kiotói császári palotában a Hamaguri Gomon no Ikusa idején.

Iwata mester iaido iskolájának származási vonala

Hajasizaki Dzsinszuke Minamoto Sigenobu
(1542 – 1621) Nagy hatása miatt őt tekintik az iaidó alapítójának. Vallásos ember volt, miközben Hajasi Mjodzsin istenséghez imádkozott Hajasizaki faluban, kinyilatkoztatást kapott a kard művészetével kapcsolatban. Simmei Muszo Rjú néven alapított iskolát.
Tamija Heibei Szigemasza
Nagyjából az 1500-as évek végén élt. Dzsinszuke és más mesterek tanítványa volt. Az első három Tokugava sógunt ő tanította kardforgatásra. Saját iskolát alapított Tamija Rjú néven.
Nagana Muraku Kinroszai
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor élt. Katonaember volt, aki először Dzsinszuke majd Tamija iskolájában tanult. Saját iskolát alapított Muraku Rjú néven, ebben az iskolában a tananyag lényeges része volt az általa kifejlesztett iai.
Momo Gembei Micusige
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor élt.
Arikava Sozemon Munecugu
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor élt.
Banno Danemon no dzsu Nobuszada
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor élt, de alapvető hatása volt a későbbi nagymesterekre.
Haszegava Csikaranszuke Ejsin (Hidenobu néven is szerepel)
Nagyon fontos hatása volt a stílusra, tőle származnak az Ejsin Rjú formagyakorlatok. Az általa szerkesztett gyakorlatok hatásosságát páratlannak mondták – japánul: muszo. A muszo ma iskolánk nevének részét képezi.
Arai Szeitecu Kijonobu
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor élt. Edoban (ma Tokio) tanított, az Ejsin stílus indulása után. Egyesek szerint ronin volt, azaz olyan szamuráj, akinek nem volt hűbérura.
Hajasi Rokudaja Morimasza
(1661-1732) Omori Rokurazemon Maszamicu tanítványa volt, tőle tanulta a szeizából induló formagyakorlatokat. Később visszatért Toszába, és beépítette ezeket az ülésből indított gyakorlatokat a Tosza Iaidzsucu rendszerébe.
Hajasi Jaszudaja Maszanobu (Szeiso)
(? – 1776) Rokudaja fogadott fia volt.
Oguro Motoemon Kijokacu
(? – 1790) Két nagyon jól képzett tanítványa volt, mindkettő saját stílust alapított. Ezért halála után az iskola kettévált, és két ága (ha) a két tanítvány nevét kapta. Az egyik tanítvány Tanimura volt, az ő stílusa szorosan kötődött a Tosa Iaidzsucu iskolához. Simamura, a másik tanítvány jelentősen megváltoztatta mestere tanítását.

rolex replica watches
rolex replik-uhren
audemars piguet replica
omega replica
replica horloges
replica uhren
Réplicas de relojes

A Tanimura ág

Hajasi Maszu mo dzsu Maszamori
(? – kb. 1818) Rokudaja dédunokája volt.
Joda Manzai Jorikacu
(? – 1809)
Hajasi Jadaju Szeiki Maszajori (Macutaka néven is szerepel)
(? – 1823)
Tanimura Kame no dzso Jorikacu (Szugio néven is szerepel)
(? – 1862) Ő alakította ki a Tanimura-ha stílust.
Goto Magobei Maszaszuke (Szeirjo néven is szerepel)
(? – 1898) Oe Maszamicsivel együtt jelentősen hozzájárult a harcművészet fejlesztéséhez.
Oe Maszamicsi (Sikei néven is szerepel)
(1852-1927)
Oe mester tanítványai voltak:
Sigehi Mori (1890-1988) és Takudzsi Jamamoto (1886-1977).
Tőlük is tanult:
Norikazu Iwata (1913 – 2011)
Iwata mester három mestertől tanult: Sigehi Mori, Takudzsi Jamamoto és Fukui Harumasza.