Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó 2.Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 50 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 dl tej (menet közben lehet kicsit növelni, ha nagyon morzsálódik a tészta, de csak evőkanalanként!)
  • 1 citrom reszelt héja
  • Fűszerek megdarálva:
  • 10 szem szegfűszeg
  • 15 szem ánizs
  • 1 mokkáskanálnyi fahéj

Először egy mély tálban a lisztet össze kell morzsolni a vajjal, amíg egynemű lesz. Aztán beleönteni a mézet, és a többi hozzávalót, és alaposan összegyúrni. (Kezdetben ragad nagyon, de a végére elválik az edénytől és a kéztől is) Egy éjszakára műanyag zacskóban vagy tálban, letakarva a hűtőben pihentetni. Másnap átgyúrni, és jó maréknyi darabokat lecsípve erősen lisztezett deszkán és lisztezett nyújtófával kinyújtani, formázni stb. Kb. 3 mm-re nyújtani, mert sülés közben kicsit hízik. Elég sok lisztet felvesz még a formázás során, ne sajnáld. Sütőpapírral kibélelt tepsin sütöttem, 180-200 fokos sütőben, kb. 10 perc, de figyelni kell, mert hamar odakap.
Kivenni, kihűteni, szépíteni cikormázzal (10 dkg átszitált porcukorba 1 tojás fehérje, és alaposan felverni, majd a sűrű masszát nyomózsákba töltve ügyesen díszíteni), a kész elemekből építkezni.  Olvasztott cukorral szoktam összeépíteni a falakat, tetőt stb. Közben kezekre, ujjakra vigyázni, mert forrrrrróóóó.

Leave a Reply