Szalontüdő

Hozzávalók:Fő a tüdő

    Tüdő:

  • szív-tüdő együtt kb. 1 kg
  • közepes vöröshagyma 1 fej
  • nagyobb sárgarépa 1 db
  • nagyobb gyökér 1 db
  • só bátran kb.1 marék
  • egész bors 1 teáskanál
  • babérlevél 1
    Mártáshoz:

  • mangalica zsír kb. 8 dkg
  • cukor 1 evőkanál
  • liszt 2-3 evőkanál
  • vöröshagyma 1 közepes fej
  • fokhagyma 2 gerezd
  • ecetes uborka pár dkg
  • babérlevél 1 db
  • kapribogyó 1 teáskanál
  • finomra vágott zöldpetrezselyem 1 evőkanál
  • kakukkfű csipet
  • citromhéj (fehér része nem) 1/2
  • pirospaprika 1 teáskanál
  • mustár 2 evőkanál
  • citromlé minimál
  • törött bors minimál

Vegyük magunkhoz egy palack jófajta száraz fehérbor levét. Ezután a tüdőt a szívvel együtt, sós vízben puhára főzzük. A főzőlébe babérlevelet, vöröshagymát, kevés leveszöldséget teszünk.Ha megfőtt, lehűtjük, majd vékony csíkokra vágjuk, közben mártást készítünk. Cukorral pirított barna rántást készítünk. Ebbe a következő finomra vágott anyagokat tesszük: vöröshagyma, fokhagyma, ecetes uborka, babérlevél, capribogyó, zöldpetrezselyem, kakukkfű (kevés) és vékonyan lehámozott citromhéj. Ezeket a rántásban megpirítjuk majd őrölt pirospaprikát keverünk bele. A tüdő főzőlevével felengedve sűrű mártássá főzzük, sót, mustárt, citromlevet és törött borsot teszünk bele. Hozzátesszük a tüdőt, szívet és lassan készre főzzük. Jelen esetben a körete nagy kagylótészta volt, de zsemlegombóccal az igazi.

Leave a Reply