Sakura ünnep Japánban

2011. november 18. péntekLeave a reply

A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, ami Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban több tucat cseresznyefajta van, de a többségük csak pár napig virágzik tavasszal. A japánok sakura időszakát kiemelt eseményként kezelik, ez az ún. hanami. Szótár szerint a hanami annyit tesz, virágnézés, de általában csak a cseresznyére értik. A hanami egyszerű tevékenység: leülünk egy fa alá, és simán csak élvezzük a rengeteg virág látványát, kikapcsolódunk, pihenünk. A facsoport távolról úgy tűnik, mintha csodaszép felhő lenne, de ha egy-egy virágot közelről is megnézünk, annak egyszerű szépsége ugyanúgy megfoghat minket. Még különlegesebb a látvány, ha egy pagoda, templom vagy szentély kertjében vagyunk. Sok helyen kivilágítják éjszaka a fákat, ettől még szebbek lesznek.  A hanami lehet egy séta a parkban, hagyományosan azonban piknik a fák alatt – ilyen összejöveteleket már évszázadok óta tartanak Japánban. Scarpe Adidas NMD Runner A szokás egyébként a Heian-korban (794-1191) honosodott meg az országban. A virágfigyelést, mint egy csomó minden mást is, a japánok a kínaiaktól lesték el. Ott a császári család, a költők, énekesek és más nemesemberek szokása volt összegyűlni a kertben a fák alatt és megünnepelni a virágnyílást. Napjainkban leginkább nyilvános vagy privát kertekben tartják a hanamit, de léteznek különösen népszerű cseresznyevirágzás figyelő pontok is. Ez utóbbiak igen zsúfoltak, a jobb helyeket előre le kell foglalni. Elterjedt gyakorlat, hogy korán reggel kirakják a takarót, esetleg megjelölik a helyet a csoport nevével és a buli kezdő időpontjával. Az is előfordulhat, hogy valaki egész nap ott ül, és türelmesen megvárja, míg a többiek megérkeznek a munkából.  Japánban a legtöbb iskola vagy nyilvános épület kertjében találunk cseresznyefát.

Mivel a tanítási és a költségvetési év is áprilisban kezdődik Hokkaido-n, ezért aztán az első nap az iskolában vagy a munkahelyen legtöbbször egybeesik a virágzás kezdetével. A virágzás időpontját meghatározó legfontosabb tényező a földrajzi elhelyezkedés: az enyhébb éghajlaton természetesen korábban nyílik a cseresznye. A déli fekvésű, szubtropikus szigeten, Okinawán már januárban megkezdődik a virágzás, míg északon, Hokkaidon csak késő májusban. A kettő között a nagyobb városokban, mint Tokió, Kyoto vagy Osaka, általában március végén, április elején. A virágzási idő kezdete évről-évre más lehet, egy-két hét tolódással. Mint már említettem, a virágzás hosszúsága is változó. Az első bimbóktól (kaika) a teljesen kinyílt virágig (mankai) nagyjából egy hét telik el, és egy újabb hét múlva már le is hullnak a szirmok – vége a varázslatnak. A meteorológiai szolgálat külön odafigyel arra, hogy időben figyelmeztesse az embereket a szezon kezdetére. Van az ún. sakura-zensen, ez a virágzásfigyelő mozgalom, ami nyomon követi a történéseket Ilyenkor mindenki rácuppan a tévére-rádióra, nehogy elmulassza a Nagy Eseményt. Míg Kínában a cseresznye a női szépséget, a női princípiumot jelképezte, addig Japánban a természet múlandóságát jelenti, hiszen a virágzás oly rövid idő alatt lezajlik. De a felhőket is szimbolizálhatja, a fák formája miatt. A sakura ezen túlmenően tiszavirág élete, különleges szépsége és gyors halála a halandóságot is megtestesíti, az élet véges voltára emlékezteti az embert. Talán éppen ezért, de rengeteg témát adott a művészeknek is, rengeteg kép, dal, vers született erről, vagy napjainkban manga, anime, film, de még musical előadás is szól róla. A II. világháború idején arra is használták, hogy a japánokat motiválják, sőt manipulálják vele, a hazafiasságukat és a harciasságukat próbálták felpiszkálni.

A pilóták sakurát festettek a gépeikre vagy egy ágacskát tettek bele, mielőtt az öngyilkos akcióra indultak. A cseresznye virága szimbolizálta az élet múlandóságát, és a hulló szirmok jelentik azt az áldozatot, amit a fiatalok hoztak, hogy a császárt szolgálják. A kormány erre rátett még egy lapáttal, és azzal bátorította őket, minden kamikaze lelke reinkarnálódik egy cseresznyevirágban. A leggyakoribb cseresznyefajtát Somei Yoshino-nak hívják, amelynek a virága szinte teljesen fehér, csak a száránál van egy egészen enyhe rózsaszín árnyalata. Nagyjából egy hét alatt elvirágzik, még mielőtt a levelek megjelennének. Gyönyörű látvány, az egész fa olyan mint egy hatalmas hófehér felhő. A nevét egyébként Somei faluról kapta, és a XIX. században kísérletezték ki.

Ezen kívül számos variációt alkottak, mind más színű, más formájú, eltérő lehet a szirmok száma, de van olyan is, amely télen virágzik.

Leave a Reply