Vese-velő

Hozzávalók:

  • vese 50 dkg
  • velő 50 dkg
  • mangalica zsír 2 nagy evőkanál
  • vöröshagyma 2 fej
  • só, törött bors, majoranna ízlés szerint
  • piros paprika 1 teáskanál

Elszántságunkat növelendő kezdés előtt hajtsunk fel egy kupica szilvapálinkát.

Hogy az étel illata ne emlékeztessen a fekete vonat latrinájának illatára, a vesét elő kell készíteni, azaz alaposan megtisztítani. A vesét lehártyázzuk, lapján ketté vágjuk, ereit eltávolítjuk.  Ne ijedjünk meg, azonnal látszik, mit kell kiszerelni belőle. Vesét sós vízben leforrázzuk (lobogó forró vízbe dobjuk és amikor újra felforrt kivesszük). Illat függvényében ér megismételni a tortúrát.

Ezután leöblítjük, csíkokra vágjuk. Velőt langyos vízbe tesszük rövid időre. A felesleges dolgoktól – csontszilánk, hártya – megszabadítjuk, apróra vágjuk. Forró zsírban vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a vesét, melyet sózunk, borsozunk, majorannával megszórunk majd erős lángon, folyamatos keverés mellett megpirítunk. Beletesszük a velőt, elkeverjük, piros paprikát teszünk bele, majd rövid ideig pirítjuk, végül tálaljuk sós burgonyával.

Leave a Reply