Paradicsomos húsgombócos

Hozzávalók:A kész gombócok

  • mangalicazsír 6 dkg
  • liszt kb. 3 púpozott evőkanál, bár lisztje válogatja

Mártáshoz:

  • fél fej hagyma
  • zeller zöldje ízesítő jelleggel, tehát ne essünk túlzásokba
  • paradicsom püré 10 dkg.
  • cukor 1 evőkanál
  • csontlé kb. 1,5 l vagy hideg víz + 1 leveskocka
  • só ízlés szerint
  • 70 dkg. sertés dagadó ill. lapocka

Gombóchoz:

  • 30 dkg marha színhús pl. felsál
  • vöröshagyma 2 fej
  • fokhagyma 5 gerezd
  • pirospaprika 1 evőkanál
  • rizs nyersen 1 bő marék
  • só, törött bors, majoranna, ízlés szerint
  • finomra vágott zöldpetrezselyem 2 evőkanál
  • egész tojás 3 db.

 

Miután egy palack pilzeni típusú sört kitöltöttünk, paradicsommártást készítünk. Világos rántást fabrikálunk, csontlé híján hideg vízzel felengedjük, erőleves kockát hajítunk bele.Belekeverjük a paradicsom pürét, sóval, cukorral ízesítjük. Zellerzöldjével és félbevágott vöröshagymával együtt készre főzzük. A pedánsok a mártást átszűrhetik. Közben elkészítjük a húsgombóckákat. Megdarálunk 1 rész színmarhahúst, 3 rész sertésdagadót. Kimérünk kb.  a hús tömegének tizede rizst, amit félpuhára főzünk.  Finomra vágott vöröshagymát pirítunk, majd zúzott fokhagymát keverünk bele. A tűzről levéve a tetejét meghintjük őrölt pirospaprikával. A húst, a rizst, a hagymát összekeverjük sóval, törött borssal, kevés majorannával, zöldpetrezselyemmel, a nyers egész tojásokkal. Gombóckákat formázunk, amiket a paradicsommártásban főzünk készre. (ha a gombóckák anyagát zöldpaprikába töltjük, az ételt átneveztük töltött paprikává).

Köretként a sós burgonyát ajánlom.

Leave a Reply